Stress symptomen: het complete overzicht | Stressplein (2023)

Stress symptomen ontstaan uit overbelasting. De stress symptomen kun je zien als een waarschuwing van je lichaam en je brein. Tijdens een korte periode van stress zullen de symptomen meevallen en snel weer verdwijnen. Wanneer er sprake is van chronische stress zullen de symptomen aanhouden en kun je ze maar beter serieus nemen.

hoe goed luister jij naar je lichaam of is het meer “horen, zien en zwijgen”?

Het lichaam en je brein geven aan dat je te lang over je grenzen gaat en dit consequenties heeft. Hoe langer je over deze grenzen gaat, hoe langer het ook weer duurt voordat de symptomen zullen afnemen. Soms heeft stress zoveel beschadigd, dat de symptomen zelfs niet meer verdwijnen.

De stress symptomen zijn uitingen van de stress die je ervaart, waardoor je op termijn overspannen kunt raken of te maken kunt krijgen met een burn-out. Zoek naar manieren om chronische stress te voorkomen en op tijd rust te nemen. Je zal daardoor minder last krijgen van de ongezonde stress symptomen.

Benieuwd welke stress symptomen er zijn en wat je daar eventueel aan kunt doen? We zetten ze voor je op een rij. En wil je voor jezelf in kaart brengen waar je last van hebt? Zet de verschillende psychische en lichamelijke symptomen van stress op een rij. Geef ze vervolgens iedere dag een score tussen 1 en 5, om te monitoren hoeveel last je ervan hebt. Je maakt op die manier inzichtelijk of jouw klachten afnemen, of dat je nog niet op de goede weg bent en meer maatregelen moet nemen.

Stress symptomen zijn onder te verdelen in psychische en lichamelijke symptomen van stress. Zowel mentaal (psychisch) als fysiek (lichamelijk) zijn het de zwakke plekken van jouw lichaam die als eerst aan de beurt komen. Had je voorheen al vaak hoofdpijn of maagpijn? Dan is de kans groot dat je daar ook bij overmatige stress weer veel last van zal krijgen.

Tip: veel van de symptomen zijn terug te voeren op verhoogde spierspanning.

(Video) Hoe kan ik omgaan met werkstress? - What the FAQ?! [#27]

Psychische stress symptomen

Je kunt last krijgen van tal van psychische stress symptomen. Het zijn mentale klachten, die je soms moeilijk kunt uitleggen aan jouw omgeving. Het hormoon cortisol speelt hierin een belangrijke rol.

Hoogleraar Erik Scherder gaf al eens een mini-college over de invloed van stress op de werking van de hersenen:

Benieuwd naar de psychische of mentale symptomen die je kunt ervaren als het gevolg van te veel stress? We zetten ze voor je op een rij:

Concentratieproblemen

Door te veel stress lukt het je op je werk of op school niet om je goed te concentreren. Dit merk je vooral als je lange teksten moet lezen of als je langere tijd moet opletten tijdens een gesprek of vergadering.

(Video) Stress en pijn

Dissociatie

Jouw geest probeert zich af te sluiten van externe prikkels. Het is een mentaal beschermingsmechanisme, waardoor het lijkt alsof je in een bubbel leeft of watten in je hoofd hebt. Het nadeel hiervan is dat je dit lastig kunt uitleggen aan anderen die er geen last van hebben (gehad).

Angst- en paniekklachten

Ervaar je angst? Het is een belangrijke veroorzaker van verhoogde spierspanning en kan zich ontwikkelen tot een angststoornis. Vooral in combinatie met schaamte kan dit tot een isolatie leiden, waardoor de stress symptomen grote gevolgen hebben.

Geheugenverlies

Te veel stress leidt tot een te hoog niveau aan cortisol. Dat vermindert de activiteit in de prefrontale cortex, waardoor de werking van het geheugen erop achteruit gaat. Gelukkig herstelt dit snel als je minder stress ervaart, dus probeer wat aan de symptomen te doen.

Stemmingswisselingen

Als het gevolg van te veel stress krimpt de hippocampus, een belangrijk deel in de hersenen. Je raakt sneller overprikkeld, waardoor je vatbaarder bent voor negatieve gedachten en je daar niet zomaar uitkomt.

Piekeren

Een herkenbaar probleem binnen de symptomen van verschillende soorten stress. Piekeren maakt het lastig om te relativeren, waardoor je in een cirkel van negatieve gedachten belandt waar je niet zomaar uitkomt.

Opgejaagd gevoel

Door stress ervaart je een opgejaagd gevoel. Adrenaline en de verhoogde hartslag maken het bovendien lastig om weer tot rust te komen. Probeer de onrust te accepteren en de tijd te nemen om je even te ontspannen.

Nergens zin in

Heb je weinig energie en nergens zin in? Het is een van de bekende psychische stress symptomen, waardoor je grote moeite hebt om alle ballen in de lucht te houden. Ruimte voor leuke en ontspannende dingen lijkt er even niet te zijn.

Neiging tot verslaving

Verslavende middelen zoals alcohol en drugs lijken een uitweg te bieden uit de stresssituatie. Je ervaart de neiging om er gebruik van te maken, terwijl dit het probleem uiteindelijk alleen maar verergert.

(Video) Anti-stress tip 2: Symptomen van stress herkennen

Verward- of duizeligheid

Door overprikkeling en overbelasting functioneren functies van het lichaam niet goed meer. Je kunt je duizelig of verward voelen, als een van de ongezonde symptomen van te veel stress gedurende een langere periode.

Lichamelijke stress symptomen

Je kunt naast de mentale symptomen van stress of lichamelijke (fysieke) stress-symptomen ervaren. Die zijn vaak zichtbaarder voor anderen en tastbaarder voor jezelf. Toegenomen spierspanning speelt vaak een grote rol. Je kunt onder andere last krijgen van:

Vermoeidheid als stress symptomen

Een bekend fysiek stress-symptoom, omdat jouw lichaam niet voldoende rust krijgt. Er is geen tijd voor herstel, waardoor je te maken krijgt met grote vermoeidheid. Uiteindelijk kan dit zelfs uitmonden uit uitputting, waardoor herstel langere tijd zal duren.

Let op: ervaar je uitputting? Je raakt vatbaarder voor virussen en bacteriën, waardoor je te maken kunt krijgen met koorts en anderen ziekteverschijnselen.

Slapeloosheid als symptoom

Bij stress komen veel hormonen vrij, bijvoorbeeld omdat het lichaam cortisol en adrenaline aanmaakt. Je kunt daardoor op de top van je kunnen presteren. Het is lastig om daarna goed tot rust te komen, omdat lichaam en geest op volle toeren door blijven draaien.

Pijn in de spieren als stress symptomen

Stress maakt je klaar voor een vecht- of vluchtreactie. Je lichaam zet zich schrap door de spieren aan te spannen. Dat houd je even vol, maar daarna zal je pijn in die spieren ervaren.

Die pijn in de spieren voel je bijvoorbeeld in de nek en de schouders. Met name op het werk is dit een bekend fysiek stress-symptomen, waar je last van krijgt als je veel werk doet in dezelfde houding.

Let op: spieren in de handen en bijvoorbeeld oogleden kunnen makkelijk overbelast raken. Het gevolg is dat ze gaan trillen. Zodra je angstig of zenuwachtig bent zal dit effect verergeren.

(Video) Psychiater Prof. Dr. Witte Hoogendijk over stress, burn-out en depressie | Transformatie Podcast #84

Buikpijn als symptoom

Zodra je stress ervaart verplaatst de ademhaling zich vaak naar de borst. De buik is strak aangespannen, waardoor je buikpijn of -spanning kunt ervaren. Tip: dit valt makkelijk op te lossen. Maak je ademhaling bewust en verplaats die naar de buik. Het helpt een gevoel van ontspanning te ervaren.

Bij ademhaling in de borst word je sneller kortademig en kun je een benauwd gevoel krijgen. In extreme mate kun je zelfs last krijgen van hyperventilatie, als fysiek of lichamelijk symptoom van stress.

Hoofdpijn als stress probleem

Hoofdpijn door stress staat bekend als spanningshoofdpijn. Vaak komt dit door een verkramping in de nek, schouders of de kaak. De precieze oorzaak daarvan is niet altijd goed te achterhalen, maar stress speelt niet zelden een belangrijke rol.

Beperkt zicht als stresssymptomen

Bij langdurige blootstelling aan te veel stress krijg je de neiging om minder met je ogen te knipperen. Daardoor komt er te weinig vocht in de ogen, waardoor je na verloop van tijd een onscherp of vaag zicht zal ervaren.

Oorsuizen of tinnitus als stress problemen

De precieze oorzaak van oorsuizen is vaak onduidelijk. Toch lijkt dit vaak te maken te hebben met stress. Het probleem met oorsuizen (tinnitus) is dat dit van zichzelf tot meer stress kan leiden, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Maagpijn als stresssymptomen

Tijdens stresssituaties besteedt het lichaam weinig aandacht aan de spijsvertering. Dit kan leiden tot maagpijn, buikpijn, misselijkheid en ook diarree. Het is een indirect gevolg van stress, en daarmee een van de belangrijke fysieke stress-symptomen.

Hartkloppingen als stress symptomen

Het hart is heel gevoelig voor stress. Stresssituaties gelden als gevaarlijk, dus het hart maakt zich klaar om de vechten of te vluchten. Door het hart sneller te laten pompen is er meer zuurstof beschikbaar. Tegelijkertijd kan dit leiden tot een beangstigend effect.

Meer informatie over de invloed van stress bij hart- en vaatzieken lees je op de website van de Hartstichting.

(Video) 10 waarschuwingssignalen dat u zich zorgen maakt

Hoge bloeddruk als symptoom

Een hoge bloeddruk is lastig op te merken, maar wel zeer schadelijk voor de gezondheid. Het is een van de fysieke symptomen van stress, als bijwerking van het immuunsysteem dat tijdelijk niet goed functioneert.

Wat als je veel van deze stress symptomen hebt?

Het is verstandig om bij klachten de huisarts te bezoeken. Daarnaast kan een fysiotherapeut of een Body Stress Release-therapeut helpen de klachten te verminderen als je last hebt van spierspanning. Probeer samen met een medisch specialist de onderliggende oorzaak te vinden, waardoor je minder langdurige stress zal ervaren. Bekijk ook het artikel met 30 tips om stress te verminderen.

FAQs

Welke lichamelijke klachten kun je krijgen bij stress? ›

Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.

Hoe merk je dat je lichaam op is? ›

Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? ›

Maar hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? Dit hangt natuurlijk af van de situatie en de mate van de stress. Het antwoord zal je waarschijnlijk verbazen: zelfs een eenvoudige vorm van stress is doorgaans pas na een paar dagen helemaal uit je lichaam verdwenen.

Wat doet langdurige stress met je lichaam? ›

Door een slechter geheugen (de hippocampus wordt aangetast), kost alles steeds meer energie. Op lange termijn leidt chronische stress zelfs tot depressiviteit, een gejaagd gevoel, extreme vermoeidheid en constante pijn in je lichaam. Dat is hoe chronische stress je lichaam sloopt.

Kan stress op je lichaam slaan? ›

Het zijn dan ook vooral de spieren die maar al te graag signalen van stress en negatieve emoties afgeven in de vorm van lichamelijke klachten – volgens Pert's studie. Op langere termijn kunnen gespannen spieren in nek en schouders leiden tot pijn, knopen in je nek of tussen je schouderbladen en zelfs spasmes.

Wat zijn lichamelijke spanningsklachten? ›

Lichamelijke signalen. Zoals gespannen spieren, ademhalingsproblemen, hartkloppingen,maag- en darmklachten. Stess tast het afweersysteem aan, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.

Hoe voelt stress in je hoofd? ›

Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.

Wat is een stress buik? ›

Stress en de buik

Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.

Kan stress op de benen slaan? ›

Wanneer er veel stress wordt ervaren gaat het lichaam zich klaarmaken om in actie te komen waarbij aanspanning van de spieren nodig is. Als je dus vaak in een staat van stress verkeert kan dit zomaar eens gevolgen hebben voor je lichaam en zorgen voor spierpijn.

Hoe kun je het beste ontstressen? ›

Druk dagelijks even op de pauzeknop en neem de tijd om je lichaam én geest te ontspannen, met meditatie bijvoorbeeld. Ademhalingsmeditatie is eenvoudig, en doe je lekker makkelijk alleen in eigen huis. Ga rechtop zitten en sluit je ogen. Vergeet alles en iedereen en concentreer je op je ademhaling.

Wat zijn de eerste symptomen van een burn-out? ›

Wat zijn de klachten van een burn-out?
 • vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel.
 • en geestelijke moeheid: moeite uw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
 • onrustig slapen.
 • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
 • niet tegen drukte of lawaai kunnen.
 • gemakkelijk huilen.
Nov 1, 2018

Kan je verlamd raken door stress? ›

Over conversiestoornis

Er kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan, zoals spierzwaktes en moeite met praten. Zo kan een van de ledematen door stress 'uitvallen' of verlamd raken, zoals een been of arm. Je hebt hier dan geen gevoel meer in of kan deze niet meer gebruiken.

Hoe weet je dat je vol zit? ›

Om te beginnen met het herkennen van een voldaan gevoel kun je een dag intermittend fasten. Je eet dan bijvoorbeeld je ontbijt en dan pas weer vanaf 4 uur iets. Dit helpt je om echte honger te herkennen in plaats van lekkere trek en je voelt dan een duidelijk verschil tussen een lege en 'volle' maag.

Hoe voelt een out of body experience? ›

Het kan voelen alsof je lichaam anders is dan het in feite is. Bijvoorbeeld wanneer iemand op zijn rug ligt en naar zijn voeten kijkt, deze lijken extreem ver weg of juist super dichtbij. Bij deze ervaring voelen je lichaam en geest nog wel verbondenheid, het is alleen anders.

Hoe gaat het vet uit je lichaam? ›

Uit onderzoek blijkt dat het meeste lichaamsvet je lichaam verlaat via je longen. Als je tien kilo lichaamsvet verliest, adem je 8,4 kilo uit via je longen. Het vet wordt uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. De overige 1,6 kilo vet verlaat je lichaam via lichaamssappen, zoals urine, zweet en zelfs tranen.

Hoe rust je lichaam uit? ›

10 tips om écht tot rust te komen
 1. Ontspannen in de natuur. Waar kun je het beste heen om tot rust te komen? ...
 2. Adem met aandacht. Ademen. ...
 3. Van 'moeten' naar 'mogen' We moeten van alles. ...
 4. Ontprikkelen in je vrije tijd. ...
 5. Zet je apparaten uit. ...
 6. Bewegen helpt tegen stress. ...
 7. Vaar je eigen koers. ...
 8. Deel je gevoelens en gedachten.
May 4, 2021

Videos

1. Podcast 9 - Symptomen van een Actief Immuunsysteem
(Metabool Gezond)
2. Stress en burn-out symptomen: Hoe herken je ze op tijd
(Wakker Worden)
3. Hartritmestoornissen - Wat is een hartritmestoornis?
(GezondheidspleinTV)
4. Maagklachten - Oorzaak en symptomen
(GezondheidspleinTV)
5. 10 tekenen dat je lichaam om hulp schreeuwt
(Dr. Sten Ekberg)
6. Wijnand van Dam over: Lichamelijke klachten - Bedachte angst
(Life Coach aan Zee)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 12/06/2022

Views: 5612

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.